
   

HOME HEALTH, HOME SERVICES AND HOME NURSING ADVISORY 
BOARD COMMITTEE MINUTES 

January 13, 2010 – 11:00 A.M. 
VIDEOCONFERENCE 

535 W Jefferson, Springfield, Illinois  
122 S Michigan, Room 723, Chicago, Illinois 

4212 W St Charles Road, Bellwood  
 

Members Present:         Members Not Present:   Department Staff: 
 
Gail Ripka, Chairperson                   Michael Mellinger Bill Bell  
Teresa Garcia, Co-Chairperson        Donna McNally         Aida Trinidad 
Patricia Gibson                                           Karen Senger        
Michelle Running          Kendra Fabish  
Dr. Dennis Norem           Maurice McAllister  
Antoinette Hardy-Waller          
Visitacion Hicks   
Sheila McMackin 
Agnus Mandrgoc      
Patricia Menoni  
 
 
 
INTRODUCTIONS: 
 
The meeting was called to order at 11:15 a.m.  Committee members, guests and 
department staff were asked to introduce themselves.   
 
APPROVAL OF MINUTES  
 
The board members were asked to review the draft minutes from the October 14, 2009 
board meeting.  The draft minutes were motioned, seconded and approved January 13, 
2010 with no corrections.      
 
OLD BUSINESS:  
 
Specialty Physicians from Bordering States (Discussion)  
 
The State of Illinois rules do not specifically address the issue of providing services to 
patients of a bordering state, when a patient refuses to change their physicians. The rules 
specifically say “licensed in Illinois”.  Karen Senger was able to research the bordering 
State of Indiana to determine what regulatory requirements were in place under their 
home health arena.  The information was taken from the Indiana Administrative Code 
Section 2(b & c), page 16 which reads:  
 
“b) A home health agency may accept written orders for home health services from a 
physician, a dentist, a chiropractor, a podiatrist, or an optometrist licensed in Indiana or in 
any other state.  If the home health agency receives an order from a physician, dentist, 



   

chiropractor, podiatrist, or optometrist who is licensed in another state, the home health 
agency shall take reasonable immediate steps to determine the following:  
 

1) The order complies with the laws of the state where the order originated.  
2) The individual who issued the order:  

(A)  examined the patient; and  
(B)  is licensed to practice in that state.  

 
c)   All order issued by:  
(1)  a physician;  
(2)  a dentist;  
(3)  a chiropractor;  
(4)  a podiatrist; or  
(5)  an optometrist;  
   
for home health services must meet the same requirements whether the order originates in 
Indiana or another state.  Orders issued from another state may not exceed the authority 
allowed under orders from the same profession in Indiana under IC 25. “ 
 
Karen Senger will address only the specialty physicians and not the primary care 
physician (PCP).  The patient must have a PCP in Illinois and be referred to a specialty 
physician governing a bordering state.  However, the PCP must sign the patient's orders 
in Illinois.  Karen will address this issue with legal and will bring more information to the 
next board meeting scheduled April 14, 2010. 
 
Update on recommended revisions to the rules  
 
Karen Senger addressed the board on the progress of the rules and their approval.  The 
rules at this point should be with JCAR by Jan 22, 2010 and should be on the February 
agenda for final sign off.   Recommendations were also made to change the verbiage on 
the home service worker to include the same language as a home health aide which reads:  
(245.70(e)) says “A home health agency shall not employ an individual as a home health 
aide unless the Agency has inquired of the Department as to information in the Health 
Care Worker Register concerning findings or abuse, neglect or misappropriation of 
property”.  The later request is in the preliminary stages of the process.   
 
NEW BUSINESS  
 
Interpretation of Section 245.40(C) - Bathing  
 
This is an issue that has come up on several surveys and home health agencies believe 
that the State surveyors are interpreting the language in Section 245(c)(4)(C) to mean that 
a home service worker cannot provide a bed bath to a client.  We don’t think this is what 
the industry work group intended when the rules were developed during the first draft.    
Ms Kendra Fabish is looking into this issue and she noted that it is imperative that 
agencies understand that total care patients should be seen by a nurse and not a home 
service worker.  If the patient is unable to care for themselves and unable to assist or 
advocate for him or herself or do anything for themselves then this is a nursing issue, and 



   

the patient should be seen by a nurse due to potential complications.  The department 
surveyors are finding during the agency’s site visit that patients are receiving bed bath or 
complete bath by the Aide which were not on the description of service but under a big 
umbrella of assistance with activities of daily living and personal care.  This type of 
service should be conducted under home nursing and not home service worker.  Ms 
Teresa Garcia will forward language to the department on how the rule should be 
interpreted.   
 
Home Health, Home Services, and Home Nursing Advisory Board Bylaws:  
 
The department presented the board members with a draft copy of the bylaws.  The draft 
copy was accepted and approved with the following changes: Title heading should 
include the full board name which should read:  “Home Health, Home Services, Home 
Nursing Advisory Board Committee” and under Membership Section 1-1 after the last 
sentence should read “A copy of which is attached hereto as Exhibit A”.   
 
The board moved and seconded the approval of the bylaws with the changes mentioned 
above.  
 
OASIS Updates 
  
Ms Aida Trinidad received new training material relative to OASIS “C” and have since 
conducted training October 28 for providers.  Aida was invited to conduct OASIS “C” 
training with the Illinois Homecare Council during their quarterly regional meetings.  Ms 
Jan Costello, Executive Director commended Ms Trinidad on her assistance during their 
quarterly training.   
 
The Q/A’s for OASIS “C” are available on www.qtso.com.  
 
Additional information:   
 
Effective January 1, 2010 – and per 42 CFR 424.550(b) – an HHA may not undergo a 
CHOW pursuant to 42 CFR§489.18 if the ownership change occurs within 36 months 
after:   
   The effective date of the provider’s enrollment in Medicare, or  
  
   The effective date of the most recent ownership change for the provider, this 
applies to all applications that are pending on – or are received on or after January 1, 
2010.  
 
 Meeting adjourned at:  12:00. 


