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MEMBERS PRESENT 

 

MEMBERS ABSENT      IDPH STAFF 

 

Lyndean Brick, Chairman 
Nancy Roberts                                                        
John Schneider 
Jonathan Rozenfeld 
Harry Wolin 
Donald Versen 
Michael Pelletier 
James Girardy   
 

Catherine Neuman 
Kishore Belani  
James Prister  
Dale Smith  
Cathy Smithson  
Lillian Pickup  

    Karen Senger 
    Ruth Wasiukiewicz 
    Maurice McAllister  

 
CALL TO ORDER 

 

The meeting of the Hospital Licensing Board was called to order at 10:30 a.m. by Chairman 
Brick.  Committee members, guests and Department staff were asked to introduce themselves.  
 
APPROVAL OF MINUTES  

 

A motion was raised by Mr. Wolin and seconded by Mr. Rozenfeld to approve the meeting 
minutes for November 13, 2013 with no corrections.   
 
OLD BUSINESS:  

 
Draft Notice of Adopted Amendments Hospital Licensing Requirements 2

nd
 Notice {Exhibit 

1}   

 
Discussion and questions ensued regarding the proposed amendments under consideration, 
including clarification regarding merging facilities, safe-lifting teams, and requirements of 
publishing the nursing procedures manual in hospitals.  See Attachment A (Comments and the 
Departments Responses) and Attachment B (Location of proposed changes in Part 250).     

 

ATTACHMENT A 

Comment 

Maryjane Wurth of the Illinois Hospital Association wrote to suggest a change to the definition 
to “Physician Assistant.” As currently worded, the definition says, “Physician Physician's 
Assistant – a person authorized to practice under the Physician Assistant Practice Act of 1987 
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[225 ILCS 95].  A Physician's Assistant is only authorized to practice only upon the patients of 
his or her supervising physician.” Ms. Wurth writes that the second sentence is problematic 
because “Recent changes to the Physician Assistant Practice Act provide that in these facilities, 
the physician assistant may provide services without a written supervision agreement.” Section 
7.7 of the Physician Assistant Practice Act permits physician assistants who hold clinical 
privileges in a hospital or ASTC may practice without the written supervision agreement that is 
required in Section 7.5. In hospitals, the attending physician determines a physician assistant‟s 
role in providing care, Ms. Wurth write. “Therefore, we ask that Illinois Department of Public 
Health to remove the second sentence of the definition.”  

Response 

The Department agrees, and made the change.  

Comment 

In Section 250.120, Ms. Wurth commented on the new transfer of ownership language in 
subsection (g). The language in (g)(1), she said, is confusing, because it says that ownership is 
transferred in an unincorporated sole proprietorship “when the license and property are 
transferred to another party”. Ms. Wurth said this conflicts with subsection 250.120(f), which 
says that a license is not transferrable.  

Ms. Wurth wrote that the condition in (g)(2) is problematic. The subsection reads, “In a 
partnership, when the removal, addition or substitution of a partner occurs”. But Ms. Wurth 
wrote, “Many times, the addition of a partner may not really result in a „change of ownership.‟” 
Ms. Wurth suggested replacing “occurs” with the qualifying phrase, “materially changes the 
partnership”.  

With respect to subsections (g)(3) and (g)(4), Ms. Wurth wrote, “a hospital or health care system 
may wish to make changes to certain arrangements amongst its various corporations, all of which 
are held by the same holding company with the same reserved powers. This type of change 
within a system should not be deemed a change of ownership.” Ms. Wurth suggested adding an 
exception that recognizes the needs of large holding companies.  

 

Response 

The Department agrees, and will rewrite subsection (g).  

Comment 

Ms. Wurth wrote to point out an inconsistency between subsections 250.310(g) and (e), in that 
subsection (g) “references a hospital‟s option to grant privileges based on its medical staff 
recommendations, which rely upon the privileging decisions of a distant-site telemedicine 
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hospital or telemedicine entity,” but subsection (e) refers only to an agreement between a distant-
site hospital, omitting distant-site entities. Ms. Wurth asked that subsection (e) be revised “to 
include the Medicare requirements for an agreement with a distant-site entity.”  

Response 

The Department agrees, and inserted “or distant-site entity” in (e).  

Comment 

Ms. Wurth pointed out a typographical error in subsection 250.710(a), which includes a cross 
reference to a subsection (d). “There is no subsection (d) in Section 250.710,” Ms. Wurth wrote.  

Response 

The Department thanks Ms. Wurth for finding the typographical error, and fixed it.  

Comment 

Ms. Wurth writes that the requirement in subsection 250.1830(k)(1) for annual continuing 
education for lactation counseling and training “may be more than is necessary for lactation 
support staff to maintain competency.” Ms. Wurth asks that the Department reword the 
subsection to require that the lactation support staff attend continuing education in accordance 
with hospital policy. “This change would allow each hospital to allocate resources toward other 
aspects of their efforts around breastfeeding,” Ms. Wurth wrote. 

Response 

The Department agrees, and changed the language to read, “The lactation support staff shall 
attend continuing education in relation to lactation counseling and training, consistent with 
hospital policy.”   END OF ATTACHMENT A 

 

ATTACHMENT B 

 

1. In lines 519 through 521, “Physician” and “only” were deleted, the strike-out was 
removed from “Physician‟s”, and the second sentence of the definition was stricken.  

2. In line 1032, “happens” was changed to “occurs”, and in line 2033, “occurs” was 
changed to “is completed”. 

3. Beginning in line 1035 through 1050, the existing language was changed to, “g) A 
change of ownership of a hospital occurs when one of the following transactions is 
completed: 
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1) When ownership and responsibility for the operation of the assets 
constituting the licensed entity are transferred from the licensee to another 
person or another legal entity (including a corporation, limited liability 
company, partnership, or sole proprietor) as part of an asset purchase or 
similar transaction; 

2) In a partnership, when the removal, addition or substitution of a partner 
materially changes the partnership; 

3) In a corporation, when the licensee corporation merges into another 
corporation, or is party to a consolidation transaction with one or more 
corporations, resulting in the creation of a new corporation; or 

4) The leasing of all the hospital‟s operations to another corporation or other 
legal entity.  

h) The transactions described in subsection (g) do not constitute a change in 
ownership when all of the entities that are parties to the transaction are under 
common control or ownership before and after the transaction is completed.  

i) Pursuant to subsection (g), the transfer of corporate stock or the change of a 
membership interest or the merger of another corporation into the licensee 
corporation does not constitute a change of ownership if the licensee corporation 
remains in existence.” 

    4. Beginning in line 1052, the rest of the subsections in Section 250.120 were lettered.  

    5. In line 1721, “or distant-site entity” was inserted after “distant-site hospital”.  

    6. In line 1853, “(d)” was changed to “(c)”.  

   7. In line 2722, “annual” was deleted, and in line 2723, “, consistent with hospital policy” 
was inserted after “training”.    END OF ATTACHMENT B 

 
A motion was raised to approve the proposed changes to the Department of Public Health Title 
77, Chapter 1, Subchapter B: Hospitals and Ambulatory Care Facilities, Part 250 Hospital 
Licensing Requirements, the motion was raised by Mr. Wolin and seconded by Mr. Girardy to be 
adopted.   
 
 
  
NEW BUSINESS 
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Chairman Brick suggested that in the future, attendance by a minimum of ten members should be 
confirmed for all meetings, otherwise the meeting should be cancelled, to which there was 
consensus by all other members.    
 
Ms. Senger informed the Board of various pending legislation including: 
 

 SB 2929 regarding requirements for language translators in a given service area. 
 SB 3304 regarding hospital requirements in training and other responsibilities of 

caregivers selected by patients. 
 HB 4484 regarding specific discharge information to be mandated for all patients. 
 SB 2959 Amends the Emergency Medical Services (EMS) Systems Act and the Hospital 

Emergency Service Act. Provides that rehabilitation hospitals and psychiatric hospitals, 
along with long-term acute care hospitals, are hospitals that are not required to provide 
hospital emergency services.  Requires a license fee to be submitted with an application 
for a license to operate a hospital. Creates the Hospital Licensure Fund as a special fund 
in the State treasury to provide funding for the administration of the licensure program 
and patient safety and quality initiatives for the hospitals, including, without limitation, 
the implementation of the Illinois Adverse Health Care Events Reporting Law of 2005. 

 
Ms. Senger will prepare a new board member orientation packet including such items as the 
Public Act empowering this board; guidelines for the process of rules-making; legislative 
updates; IHA updates; and status on hospital surveys and complaints 

To avoid any possibility of violating the Open Meetings Act, it is best for all communications to 
be directed to Ms. Senger or Ms. Wasiukiewicz so that issues may be included on the following 
agenda. 
 
An updated list of all members will be emailed to all members. 
 

 

BOARD MEMBERSHIP  

 
This board composition is composed of 12 Governor appointed members and 2 non-voting 
members from DHS.  Currently, this board is composed of 14 active members and all 
memberships are currently.  Cathy Smithson, Representing General Public and James Girardy, 
Representing Governing Board was appointed to the board effective 01/24/2014.    
 
 
ADJOURNMENT  

 

There being no further business, the meeting adjourned at 11:15 a.m. 
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